Sara Omars videohilsen til Født Fri

[mk_padding_divider]

Forfatter Sara Omar fra Danmark og Kurdistan ønsker at vi skal ta godt i mot en stiftelse som Født Fri.

Sara Omar er en prisbelønt dansk-kurdisk forfatter og menneskerettighetsaktivist med armenske røtter. Hun er den første internasjonalt anerkjente kvinnelige romanforfatteren fra Kurdistan.

Sara Omar er opprinnelig fra Kurdistan, men hennes familie flyktet fra krig i slutten av 1990-tallet. Hun har bodd i Danmark siden 2001 hvor hun har studert lov ved Aarhus Universitet og driver nå med å ta mastergrad i statsvitenskap. Hun er styremedlem i flere danske og utenlandske kvinneorganisasjoner, samt spaltist for magasinet Alt for Damerne i Danmark.

Sara Omar fikk gjennombrudd med debuthistorien Dead Washer som ble publisert i Danmark i 2017. Romanen solgte 50.000 eksemplarer på en måned og ble en umiddelbar bestselger i Danmark. Seks måneder senere, da de ble utgitt i Norge, gikk de direkte til toppen av bestselgerlisten, og har allerede blitt publisert i fire utgaver etter bare to uker. Romanen har vært gjenstand for stor debatt på grunn av sin kontroversielle innhold, forfatterens mod og den eksplisitte kritikken av kvinners syn på en patriarkalsk og paternalistisk holdning til et mannsdominert samfunn.

[mk_padding_divider]