Kvinnemuseets hederspris 2018 til Shabana Rehman

[mk_image src=»https://fodtfri.no/wp-content/uploads/2018/06/IMG_0243-1.jpeg» image_size=»full» desc=»Shabana Rehman ble overrakt Kvinnemuseets Hederspris 2018 av fjorårets prismottaker, Torild Skard.»][mk_padding_divider]

Den 3. juni ble museets hederspris delt ut for andre gang. Shabana Rehman ble overrakt prisen av fjorårets prismottaker, Torild Skard.

 

Begrunnelse, Kvinnemuseets Hederspris 2018

Årets prisvinner markerte seg med en sterk og tydelig stemme i norsk offentlighet allerede som 20-åring, da Shabana Rehman i 1996 begynte som spaltist i Norges største avis VG.

Shabana har siden brukt sin stemme på mange ulike arenaer: som performancekunster, standup-komiker, dramatiker og forfatter. Da hun grep mikrofonen på standup-scenen, ble hun en sensasjon. En pakistansk jente som for første gang fortalte like frekke vitser, og bød på minst like saftig samfunnssatire som de mannlige, norske komikerne gjorde. Hun har gått foran og bidratt til å sprenge tabuer for en hel generasjon etter seg.

Shabana har stått avbildet i Dagbladet, naken, med det norske flagget malt over hele kroppen. Hun havnet på førstesiden av New York Times og i alle verdens tv-kanaler da hun løftet en mulla. Og hun viste rumpa si under åpningen av Filmfestivalen i Haugesund. Hun har oppført forestillinger i Canada, USA, Australia, Tyskland og Norden. Hun har også hatt mot til å vise seg sårbar og delt erfaringer som offer for vold og misbruk i boka «Blåveis», og i dokumentarserien «Shabanas valg» tegnes et nesten smertefullt nærgående portrett, der ser vi den tøffe frihetskjemperen trukket mellom frihet og trygghet, ambisjon og kjærlighet.

Få kan bevege, provosere og inspirere så sterkt og kompromissløst som årets prisvinner. I alt Shabana gjør kombineres lekenhet, humor og et brennende engasjement i et sjangeroverskridende totalprosjekt, som på scenen, skjermen, mellom permene og i spaltene dreier seg om frihet og grenser i dagens Norge.

Dette er ikke første gang at årets prisvinner hedres; Shabana Rehman har mottatt en lang rekke priser og utmerkelser for sitt arbeid, blant annet Fritt ords pris i 2002 og Fredrikkeprisen i 2010. Hun er også kåret av Dagbladet til en av Norges beste talere. Første juni  åpnet hun kontorlokalene til stiftelsen «Født fri». Vår hedersprisvinner er leder for stiftelsen som kjemper for individets frihet mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og fysisk og psykisk vold.

Kvinnemuseet vil med hedersprisen for 2018 både hedre og takke Shabana Rehman Gaarder. Gratulerer!

[mk_padding_divider][mk_gallery images=»7684,7683,7682,7681,7680,7679,7678,7677,7676,7675,7674,7673,7672,7671,7670,7669,7668,7619,7617″ column=»4″ height=»250″ item_spacing=»0″ margin_bottom=»0″][mk_padding_divider]