Frihetsfortellinger – workshops i muntlig fortelling

Hvilke fortellinger har du om frihet?

Frihet til å puste frisk luft, frihet til å bli glad i den du er glad i, frihet til å vise hvem du egentlig er, uten å være redd for å bli sanksjonert eller fryst ut. Frihet for dyr til å leve slik de vil. Fortellerhuset og Født Fri holder workshop for deg som ønsker å fortelle din historie. Vi bruker våre egne historier og de store tidløse tradisjonsfortellingene som myter, sagn, folkeeventyr til å speile frihet. Vi deler lek og historier.

Vi avslutter workshopen med en uformell forestilling hvor alle deltar av egen fri vilje!

Praktisk info

Workshopen holdes over fire mandagskvelder, og avsluttes med en opptreden på den femte samlingen.

Workshops:

 • 14. januar, kl. 18:00–21:00, med mulighet for felles måltid kl. 17:00
 • 21. januar, kl. 18:00–21:00, med mulighet for felles måltid kl. 17:00
 • 28. januar, kl. 18:00–21:00, med mulighet for felles måltid kl. 17:00
 • 04. februar, kl. 18:00–21:00, med mulighet for felles måltid kl. 17:00

Fremføring/forestilling:

 • Fredag 08. februar, kl. 18:00–20:00.

Kurssted:

 • Oslo Media House + Født Fri
  Skippergata 26, 2. etg.

Egenandel:

 • 250 kr

For påmelding:

 • Send en motivasjons e-post til post@mehda.no hvor du forteller litt om deg selv, din historie, og hvorfor du ønsker å være med på denne workshopen.

Påmeldingsfrist:

 • 05. januar 2019

Om arrangørene

Fortellerhuset er Norges eldste muntlige fortellergruppe. Den ble stiftet i 2002 og har som mål å gi barn og voksne gode lytter- og fortelleropplevelser. Fra starten har Fortellerhuset fremmet det flerkulturelle aspektet ved historiefortelling i Norge. Ved å stifte Fortellerfestivalen har de arbeidet for at fortellermiljøet skal være åpen og inkluderende. Fortellerhuset jobber blant annet med å  utvikle faget muntlig fortelling og være et ressurssenter for denne nye, gamle kunstarten. Fortellerhuset består i dag av ni fortellere. Mange er også enten musikere, dansere, slampoeter, folklorister og/eller lærere, og kombinerer disse i sin muntlige fortellerkunst.

Født Fri er en menneskerettighetsorganisasjon som ble stiftet i 2017 og skal bekjempe negativ sosial kontroll og ukultur knyttet til ære og skam. Stiftelsen arbeider for likestilling på tvers av kjønn, tro og etnisitet og driver med blant annet rådgivning og coaching for unge aktivister, kunst og kulturformidling med fokus på kampen for frihetskultur.


Om kursholderne

Shabana Rehman, Født Fri.

Shabana Rehman, Født Fri.

Shabana Rehman Gaarder er prisbelønt performancekunster, standup-komiker, dramatiker, og spaltist. Hun markerte seg i ung alder som en sterk stemme i samfunnsdebatten. Shabana har gjennom hele sitt virke engasjert seg i kampen for likestilling, frihet og ikkevold.

Nå leder hun stiftelsen «Født fri» som blant annet bekjemper æres- og skamkultur, negativ sosial kontroll, og tvangsekteskap.

Hun ble nylig kåret av Dagbladet til en av Norges tolv beste kvinnelige talere! Slik begrunner avisen valget: «Rehman Gaarder taler i en humanistisk tradisjon, hevet over den daglige debatten. Setter frihetskamper om kjønn og religion i dag i et historisk perspektiv.» Hjemmeside shabana.no

Fortellerhuset, Georgiana Keable

Fortellerhuset, Georgiana Keable

Georgiana Keable har vært forteller i 30 år. Hun har vært pioner for fortellerrenessansen i England og i Norge, og har fortalt på festivaler i India, England, Skottland, Danmark, Sverige, Finland og Iran.

I 2002 var hun initiativtager til Fortellerhuset med åtte fortellere fra tre verdensdeler og hun har flere pågående fortellerprosjekter rundt om i Oslo og Norge. Hun har ledet seks fortellerfestivaler i Norge og på Festspillene i Bergen.

Georgiana har nylig gitt ut ‘The Natural Storyteller’ om fortelling og natur som vant 1. pris på den Amerikanske bokkonkuransen ‘Purple Dragonfly awards’. Georgiana forteller mest miljøfortellinger, som kan være myter, eventyr eller historiske faktahistorier. Mange eventyr, myter, bibelfortellinger og personlige historier er «miljøfortellinger», og handler om at når vi lytter til naturen, og ikke er så grådige, da går det gjerne bra for alle parter!

Mehda Zolfaqari. Foto: Født Fri.

Mehda Zolfaqari. Foto: Født Fri.

Mehda Zolfaqari er muntlig forteller, tolk/oversetter og tidligere NRK-journalist. Hun født i Iran, vokste opp på Holmlia i Oslo, og har studert i Australia.

Hun har film- og journalistutdanning i bunn, i tillegg til språk og tolkeutdanning (norsk og persisk). Hun er opptatt av å hente frem kilder og fortellinger som er fremmed for norsk publikum og skaper et møte mellom det fremmede og det kjente og nære. I en verden der spesielt religiøse tekster har blitt tolket av menn, har Mehda vært opptatt av å ta på seg kvinnelige briller når hun forteller. Og der religion har vært kilden til splittelser, har Mehda brukt fortellinger fra Koranen i interreligiøs og interkulturell dialog.

Mehda jobber også med flerspråklige-, iranske- og persiske fortellinger. Hun har blant annet opptrådt i Tyskland, Libanon,  England, Danmark og på skoler rundt om kring i landet for Den kulturelle skolesekken.

Alf Martin. Foto: Lars Opstad/kulturtanken

Alf Martin. Foto: Lars Opstad/kulturtanken

Alf Martin Lie er medlem av Fortellerhuset og har utdanning i muntlig fortelling fra Høyskolen i Oslo og Akershus. I tillegg har han utdanningsbakgrunn i teologi, historie og pedagogik (PPU). Han har holdt mange fortellerstunder ved barneskole, turnert med fortellerforestillinger for ungdom gjennom Den kulturelle skolesekken i hele landet. Han har tidligere blant annet også jobbet som lærer, SFO-assistent og fortellende skolebibliotekar.

Alf Martin har holdt workshopsserier i personlig historiefortelling. Han elsker det lyttende rommet rundt en fortelling – det lekne, det poetiske, det kraftfulle og det stille i fortellerkunsten. Inspirasjonen henter han fra pilegrimens stier, jordas planter, byens gater og møter med mennesker. Historiene finner han i den muntlige fortellertradisjonen, i hellige skrifter og i hverdagens liv. Også han elsker å høre andre fortelle og hjelpe andre til å finne fortellergnisten og sin fortellerstemme.

Start typing and press Enter to search

Artwork for the UN Women interactive website, Violence Against Women: Facts Everyone Should Know. Image: UN Women